Blondie z makiem

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki maku

Przygotowanie: 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Czekoladę i masło umieścić w jednym naczyniu i roztopić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Odstawić.

Jajka i cukier zmiksować. Dodać mąkę, ponownie krótko zmiksować. Czekoladę dodawać powoli do masy jajecznej, powoli miksując. 1/3 masy odłożyć do innego naczynia, dodać mak i dokładnie wymieszać.

Masę z makiem przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wlać pozostałą część, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz